En helg i mars

Fredagen den 13:e blev det premiär för fågelskådning efter jobbet!
Äntligen var solen uppe länge nog för att vi skulle hinna med en tur till Oset.
På ängarna rastade en hel del grågäss och kanadagäss, några flockar med starar flög runt bland kråkor och kajor.
Bakom Rosenbergstugan på fågelmatningen kryssade vi vår första bofink för året.
Utanför Fågeludden flög en trana förbi ovanför ett par skäggdoppingar som låg ute på vattnet där solens sista strålar fick vassen att glöda.

Lördagen bjöd på strålande sol och vi tog en långpromenad i Karlslund. Vid Fallen forsade vattnet fram som en riktig vårflod, vi spanade efter strömstare och forsärla men fick inte syn på någon av dem. Uppe på Borrarbacken fick vi se både domherre, bofink och stenknäck vid matningen så vi gick inte helt lottlösa.
Innan vi avslutade dagen passerade vi Odlingen vid Lannafors och tittade efter ljungpipare. Vid en första anblick såg det helt tomt ut på fälten men plötsligt stod där fyra ljungpipare. Det är både roligt och lite märkligt att dom stannar upp på denna lilla lokal år efter år på deras resa norrut.

På söndagen tog vi en tur till Tysslingen för att njuta av skådespelet med alla sångsvanar som rastar där. På vägen dit passerade vi Lindbacka för att leta efter forsärlan som hade rapporterats från lokalen. Den dök upp nästan direkt men höll sig på behörigt avstånd och ville inte hamna på bild. Nedanför bron där vi stod satt en gärdsmyg och sjöng för full hals, dan fastnade på bild innan den snabbt försvann in i vegetationen.

Framme vid Tysslingen bestämde vi oss, trots den kalla vinden och duggregnet, för att söka igenom hundratals sångsvanar i försök att hitta någon mindre sångsvan. Det var full fart bland alla svanar och gäss som trängdes på maderna. Några jagade bort en för närgången individ andra lyfte och drog vidare samtidigt som nya anlände till platsen. Vi lyckades till slut se två mindre sångsvanar och även få dom på bild.

Det blev en helg med fågelskådning i varierande vårväder.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-