After work, igen.

Igår fredag var det äntligen dags för skådning efter jobbet. Nu har ljuset kommit tillbaka och vi hinner med en kort runda, så nu är det inte bara helgskådning som gäller. Vi åkte till Oset som är vår hemmalokal och vid Caféhörnan visade sig åter igen den mindre hackspettshanen och en grupp stjärtmesar. Ute vid vaken började fåglarna samlas inför vårens invation av Oset, där fanns sothöna, fiskmås, skrattmås, knipa, vigg och kricka. En perfekt vårkväll vid Hjälmaren med koltrasten sjungande i bakgrunden.

Idag tog vi en tur västerut mot Kilsbergen. Första stoppet blev Södra Tysslingen där sånglärkan sjöng för fullt och mängder av gäss rastade på åkrarna. 
Ju mer vi närmade oss bergen desto mer vinter blev det. I Storstenshöjden var det full fart på skidåkarna och vägarna kantades av snövallar. I skogen låg snön fortfarande kvar och våren kändes plötsligt mer avlägsen än nere på slätten.
Vi körde runt på isiga skogsvägar och letade förgäves efter orre och tjäder, men vi fick åtmintone se några typiska skogsfåglar såsom tofsmes, talltita, svartmes, nötskrika och ett snabbt passerande meståg med bl a stjärtmes. Alltid något!

Avslutningsvis stannade vi till vid Rånnestamaden där sångsvanarna börjar samlas. Det var säkert 4-500 svanar på plats och nere vid sjön gick två tranor bland grå- och sädgäss. Extra roligt var de mindre sångsvanarna vi lyckades upptäcka i mängden. Först fick vi se en ensam mindre sångsvan men efter lite letande fick vi syn på ytterligare 4 individer, när vi lämnade platsen var vi uppe 7 vuxna och en ungfågel.

Nu väntar vi på att få ge oss ut imorgon igen och se vad våren har i kikaren....

 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-