Tur med tur

I helgen tog vi en tur till Hjälstaviken för att försöka ta bilder på skäggmesar som enligt rykten visade upp sig bra.
Vädret var helt fantatiskt med sol och ganska lite vind, förutsättningarna var alltså perfekta. Vi var inte ensamma om att uppskatta det fina höstvädret, parkeringen vid Stora Parnassen var redan full med bilar när vi kom. Trängseln på Långa WWF-spången var ett faktum, det var fågelskådare, barnfamiljer, hundar, motionärer, ja alla verkade vara där.
Ganska snabbt hörde vi skäggmesar inifrån vasshavet och efter en kort stund visade en liten grupp upp sig, men lika fort blev de bortskrämda och försvann igen. Vi valde att stanna kvar på den platsen och blev säkert stående där i över en timme, utan större framgång. De for runt i vassen och visade sig blixtsnabbt när de for från den ena sidan till den andra.
Vi började tro att det var  allt vi skulle få se av dom då trafiken med förbipasserande aldrig verkade ta slut.
Vi bestämde oss för att förflytta oss en bit framåt och ganska snabbt såg vi några mesar igen och vi stannade till.  Då lossnade det och under ca en timmes tid hade vi mellan 2 och 10 mesar framför oss i omgångar och fick äntligen fylla minneskortet med bilder. Liggande platta på spången med kameran i högsta hugg utgjorde vi ett effektivt stopp för passerande och kunde plåta på medan de hade möjlighet att iaktta fåglarna. 
Mycket nöjda men väldigt hungriga avslutade vi med en fikastund vid själva Hjälstaviken, och passade också på att ta en sväng ut till fågeltornet. Det är inte bara i Kvismaren som gässen rastar på sin väg söderut. Hagarna och de grunda vikarna var fullständigt fyllda med gäss av alla de slag, tyvärr hittade vi inga fjällgäss men jisses vilket fågelliv det var.
Det var dags att åka hem och gå igenom de nästan 700 bilderna från dagen......
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-