Dag 2, 300

Dag 2 bestämde vi oss för att besöka norra udden där SMHI hade lovat sol. Kontrasten mot södra udden var total då vi var de enda fågelskådarna på plats. I fårhagen söder om parkeringen rörde sig hundratals starar. Vi spanade lite håglöst efter en rosenstare som setts några dagar innan. Det kändes ganska hopplöst då stararna flög mellan buskar, trädtoppar och stranden. Vi ställde oss på bron där man har en bra uppsikt åt alla håll. Många måsar och trutar rörde sig där och ute i sundet såg vi flera alfåglar sträcka förbi.
Vid något tillfälle tyckte vi att vi kunde ana en ljusare individ bland stararna, då dök en duvhök upp från ingenstans och hela starflocken samlades i en förenad attack. Den ljusa staren hamnade på bilden (se den inringade fågeln) men vi granskade inte fotot förrän hemma vid datorn då det var svårt att definitivt avgöra att det var rätt fågel i kameradisplayen. Där satt den, rosenstaren blev vårt 300:ade kryss! 
Vi fortsatte runt fyren och udden, på läsidan var det otroligt varmt och skönt. Bergfinkar, pilfinkar och piplärkor flög runt fyren och i buskagen kilade gärdsmygar omkring. Vid strandkanten födosökte några sävsparvar medan rödhakar tjackade i buskarna.
På vägen tillbaka söderut stannade vi till vid vägkanten då en fjällvråk kom flygande åt vårt håll. En liten bit bort satt  en varfågel på hyfsat avstånd för en gångs skull. Ute på en sandrevel fick vi syn på en silltrut i sin rena sommardräkt, en sen obs för oss. 
Vid Neptuni åkrar gjorde vi ett sista stopp på vår nordliga utflykt. Vilket fantastiskt landskap med alla stenar och enstaka buskar som bryter av den karga naturen. Vi stod en lång stund i höstsolen och tittade ut över sundet där ejdersträcken fortfarande drog förbi, och tänkte hur ska vi kunna toppa den här dagen....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-