Mycket i luften

Vilken skön helg!
Perfekt höstväder med sol och många fåglar i farten. Igår tog vi en tur runt Tysslingen och gjorde ett stopp vid Norra tornet där vi gick upp och fikade. Höstsolen värmde och det var gott om rovfåglar i luften. Fem ormvråkar kretsade över skördetröskan som slog fälten bakom oss. Där fanns även ett par ryttlande tornfalkar. Plötsligt dök det upp en annorlunda färgad ormvråk som vi studerade i tuben och fick några dokumentationsbilder på. Tyvärr var avståndet långt men de egenskaper vi kunde urskilja tyder på att det kan vara en stäppvråk. 
Vi la ut en bild på Artportalen i hopp om att någon kunnig person kan bekräfta eller dementera.
Sedan åkte vi till Södra tornet och där rörde sig en hel del fåglar också. 
Ormvråk, tornfalk, blå kärrhök, duvhök och höstens första varfågel samt en hel del sädgäss och även spetsbergsgäss rörde sig i området.
Idag söndag tillbringade vi hela eftermiddagen i Kvismaren, även här rörde sig en hel del rovfåglar. och många skådare fanns på plats. Det är mäktigt med alla tusentals tranor och gäss som finns i Kvismardalen på hösten. Hela tiden flyger nya flockar in och fyller på. 
Vid Hammarmaden kom en havsörn inflygande och fick upp tusentals oroliga fåglar i luften, men den landade lugnt i Örnträdet där det nyligen hade suttit en pilgrimsfalk och spanat ut över maden. 
Bland alla grå- och sädgäss fick vi se en stripgås och en bit bort gick en ägretthäger och födosökte i vasskanten.
På hemvägen vid Gällersta kunde vi se flock efter flock med tranor flyga in mot Kvismaren och i toppen av ett träd satt en fjällvråk och tittade på.
Nu tyder allt på att hösten har kommit.....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-