Alkor

Vi lämnade Ölands norra udde och körde sakta söderut längs kusten. En ejderhona med sina ungar fångade vår uppmärksamhet och vi stannade bilen. Försiktigt gick vi ut på klapperstenarna ovanför stranden och tog några bilder på den lilla familjen. Man får gå ut med stor försiktighet då både strandskator och större strandpipare häckar i denna miljön. Vi passade på att tuba ut över vattnet och ganska snart fick vi se en tordmule som låg bland flockar av ejder.
När vi spanade av stenarna längs strandlinjen såg vi en mörk figur ligga och rasta alldeles nedanför där vi stod. Där låg en tordmule helt lugnt och såg ut att njuta av stillheten i den lilla bukten. Självklart knäppte vi några bilder och lämnade den för fortsatt vila då den inte verkade ha någon som  helst avsikt att lämna stenen.
Nöjda med att få se en alkfågel på nära håll och inte bara förbisträckande ut över havet, åkte vi vidare. Vi hann inte mer ett par hundra meter innan vi såg en "pingvin" stå på en sten en bit ut i vattnet. Som tur var fanns det en liten parkeringsficka så vi kunde stanna och försiktigt smyga oss ut mot sillgrisslan. Vi satt säkert en halvtimme och njöt av ännu en alka på nära håll. Efter ett tag började vågorna slå upp på stenen och den verkade göra sig redo för att lyfta. Den kastade sig ut och vi trodde det var det sista vi skulle se av den, men den landade tio meter bort och började guppa runt på vågorna....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-