Bergslagen

Utan att riktigt veta vart vi skulle åka styrde vi norrut. Innan vi kommit ut ur stan bestämde vi oss för att besöka den gamla kvarnen uppe i Bergslagen. Där brukar strömstare häcka och vi hoppades på samma tur som förra året. Då vi fick se ungarna i sina försök att fånga sin egen föda i det strömma vattnet runt kvarnen. 
Men i år så hittade vi inga strömstarar, istället fick vi följa en familj drillsnäppor som höll till nedanför kvardammen. Ett par forsärlor flög fram och tillbaka och letade insekter, livligt lockande för att överrösta bruset från forsen.
Ett lätt sommarregn började falla och vi bestämde oss för att fara vidare norrut. Det slog oss att vi inte var så långt ifrån mossen längre upp i Bergslagen där smålommen häckar. Sist vi var där uppe fick vi se lommar på nära håll, och tanken slog oss att sådan tur har man kanske inte varje gång. Vi började med att inta en fika och fylla på med energi innan vi intog mossen. Regnet hade nog skrämt bort de flesta besökarna och vi var nästan själva. Redan när vi drack kaffet upphörde regnet och vi hörde lommarnas lockläten då hanarna kom tillbaka från sina fisketurer. Vi gick ut på de smala spångarna och nästan på en gång såg vi grönbena, kricka, storspov och omkringflygande ko-ko-ande gökar. Innan dagen var över så hade vi sett 14 smålommar, på rede, förbiflygande och några avslappnat glida runt i de mörka gölarna.
Avstånden var alltid lite för långt för den "perfekta bilden", men precis innan vi skulle lämna mossen så kom det två lommar inflygande och landade på vattnet. Vi stod kvar och hoppades att de skulle komma lite närmare, då lyfte plötsligt den ena och flög rakt emot oss där vi stod på spången (klicka på den lilla bilden ovanför). Det blev mer närkontakt än vi hade vågat hoppas på och också lite svårt att fånga en lom som passerar 3 meter över huvudet.  Vi hade inte återhämtat oss från det häftiga ögonblicket förrän lom nr 2 gjorde exakt samma rutt.
Tänk att nästa få känna vinddraget och vattenstänk från en förbiflygande smålom, skrattande gick vi därifrån.....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-