Invasion

Då var vi hemma igen efter ännu en skådarhelg på Öland. Sammanfattningen av helgen är fantastiska obsar med bl a sammetshätta och praktejder som resans höjdpunkter. Bra fotolägen och flera bilder  på arter som vi kommer lägga upp under "Senaste" så fort vi har gått igenom materialet. Det blir några tusen bilder under en sån här helg att gå igenom.
Efter att ha varit nere i Ottenby både i mars och april blev det nästan en chock när vi kom dit. Bilar var parkerade överallt och människor syntes i varenda snår. Rostgumpsvala var rapporterad och sågs från parkeringen. Vi stod ett bra tag och spanade in bland jagande hus- och ladusvalor, vi blev alldeles yra av att följa dom för att hitta rostgumpen och till slut gav vi upp. 
På kvällen åkte vi till Kapelludden för att kvällsskåda. Vi stod och spanade ut över havet och såg småskrakar, olika vadare, förbiflygande måsar och tärnor men upptäckte en avvikande fågel som låg tillsammans med ejder. Det var något med den som gjorde att vi granskade den lite närmre, näbben var åt det gula hållet och profilen stämde inte med vanlig ejder. Vi misstänkte då att det kunde vara en  praktejder men inte en helt utfärgad, så samtidigt som vi hade den i tuben sökte vi information på nätet, där satt den "praktejder 2K".
På väg tillbaka till bilen fick vi syn på en rödspov som stod på ängen alldeles nära vägen, vi tog en serie bilder i det avtagande ljuset.
Nästkommande dag ringde väckarklockan tidigt och det bar iväg till Ottenby på nytt.
Under morgonen hade det flugit in hundratals sångare, vart man än tittade satt ärtsångare, lövsångare, svarthätta, trädgårdssångare och många törnskator och grå flugsnappare. I Fyrträdgården rastade nattskärror helt öppet på grenarna i tron av att vara helt "osynliga".
Plötsligt gick larmet att sammetshätta syntes runt Södra Lundensjön. Vi gjorde som alla andra, kastade oss dit och stövlade ut för att hitta den lilla sångaren någonstans i buskagen.
Det kändes verkligen som att leta efter en nål i en höstack, men varenda buske var bevakad av skådare. Efter en stunds letande hördes ropet "där är den!" Den kom flygande över ängen och landade högt upp i ett träd dit hundratals kikare riktades. Vi hann se den i flykt och lyckades få en dokumentationsbild där man ser det mörka huvudet med det karaktäristiska röda ögat, så lyckat!
Även denna kväll avslutade vi på Kapelludden, det var ganska lugnt ut över vattnet men precis nedanför där vi stod dök det upp en blåhake som helt orädd födosökte efter strandkanten. Den hoppade runt bland stenar och tång och fångade insekter. Vi blåste av så många bilder på den lilla blå att minneskortet tog slut.
Lite synd för strax därpå dök blåhake nummer två upp......
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-