Valborg

Då var vi tillbaka efter en helg på Öland utan internetuppkoppling. Här kommer ett försök till en sammanfattning av Valborgshelgen.
Ottenby bjöd som vanligt på bra obsar och fotolägen längs Fyrvägen. Nästan varje gång är det någon art som sticker ut i antal och håller sig nära vägen. Denna gången var det brushanar som födosökte och spelade på tacksamt fotoavstånd.
Vi försöker även hitta andra lokaler på Öland, så vi tog en tur till de norra delarna av ön. Vi tittade i Ölandsguiden och bestämde oss för att bl a besöka Högby i höjd med Löttorp. Det visade sig var en fantastisk lokal med betade strandängar och en 500 m lång väg ut i Östersjön som avslutades med en fyr. På ett litet område där det låg ett tiotal stenar i vattnet kunde vi se småtärna, drillsnäppa, rödbena, större strandpipare, silvertärna och en gluttsnäppa.
Efter det åkte vi söderut mot Hallnäs udde, en väg som blev smalare och smalare ledde oss ut till målet. Efter vägen fick vi syn på en halsbandsflugsnappare som retfullt flög framför bilen och följde med oss ett par hundra meter utan att ge oss chansen till en bild.
Vi parkerade bilen och fortsatte till fots den sista biten till udden. Vägen var kantad av höga enar och det var en kör av fågelsång i luften. Flera hundra vitkindade gäss rastade ute på strandängarna och tog till vingarna då en havsörn gjorde ett utfall. Sång- och piplärkor, stenskvättor och tidiga sångare födosökte febrilt samtidigt som ladusvalor for runt den gamla stenfyren. Så fort vi hinner kommer vi lägga in några bilder på dessa fantastiska platser, men redan nu finns några nya fåglar under "Senaste".
En önskan har varit att få en ängshök sittandes på en stängselstolpe, men önska kan man ju alltid. 
Det är svårt att beskriva lyckan när vi fick syn på årets första ängshök som flög över fälten vid Sibyllas jaktstuga och  istället för att flyga förbi sätta sig på en stolpe precis där vi stod. Ibland har man bara den där turen att få som man vill. Vädigt nöjda började vi åka hemåt men bara några hundra meter längre fram stod en ägretthäger ute på ett gärde, vilken avslutning på Valborg.....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-