12 timmar

Ett dygn består av 24 timmar, 12 av dessa var vi ute och skådade. Vi började i Södra tornet i Tysslingen. På väg ut till tornet mötte vi en skådare som sa att det var helt tomt på fågel, vilken början på dagen. Det var väl bara att hålla med, men ett 50-tal krickor låg utanför tornet och sånglärkor, ängspiplärkor och några sävsparvar visade upp sig. Plötsligt fylldes himlen av gäss och en flock bestod av ett 100-tal bläsgäss som drog mot norr. 
Vi fortsatte till Garphyttans Nationalpark där vi tog en riktig långpromenad på ett par timmar i solen. Det var skönt att gå i skogen och höra alla vårläten, högt upp på himlen svävade en blå kärrhökshane. Hackspettarnas trumvirvlar ekade mellan träden, en spillkråka födosökte bland murkna trädstammar och nere i snåren kilade några gärdsmygar omkring. 
En tur runt Villingsberg fick bli nästa mål. Sjöorre var rapporterad från en av sjöarna där uppe, dom missade vi men fick istället se flera storlommar. På kort tid blåste vi två riktigt fina fototillfällen. Först stod en skogssnäppa perfekt vid en liten bäck, strax därefter stod en morkulla bara två  meter från bilen när vi hade stannat. Båda två hann dock försvinna innan skärpan var inställd...hmm.
En fjällgås hade rapporteras från Kvismaren så vi tog en tur dit då vi inte fått nog av friskluft och fåglar. Det blev ingen fjällgås men vi kunde ändå kryssa fiskgjuse och brun kärrhök från Lötenplattformen. 
Dagen avslutade vi med att lyssna efter ugglor. Att stå i skymningen och höra trastkören, ropen från tranor och storlommar  samtidigt som morkullor drar knorrande fram på den mörka himlen är svårslaget. Det var lördagens upplevelser, idag putsade vi fönster......
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-