Året 2019

Ännu ett år har gått och det har blivit dags att summera vårt skådarår 2019.
Vi har varit ute 170 dagar i markerna och det har gett oss 260 årskryss varav 10 livskryss. Tusentals besökare har tittat in på vår hemsida och det glädjer oss.
I höstas hade vi vår första bildvisning och vi fick även äran att vara ambassadörer för en av Sveriges största butikskedjor inom trädgård, lantbruk och djur.
Det har helt enkelt varit ett fantastiskt år.
Några händelser vill vi ända berätta lite mer om och de kommer här:

Årets mest fotograferade, där blir det en jämn kamp mellan lappugglorna som dök upp i landskapet i våras och lät sig fotograferas av alla som var på plats, och invasionen av tallbitar i slutet av året.
Aldrig har man väl sett så många bilder på lappuggla och tallbit som i år. Men trots att vi har en massa bilder på dom så får vi ändå inte nog.

Årets upptäckt, denna gången var det inte en fågel. Vi åkte runt på Villingsberg uppe i Kilsbergen en dag i augusti och letade fåglar som vanligt. Det var ganska ont om fåglar men vi kom till en plats där det rörde sig en hel del fjärilar. Vi stannade och fotograferade en sorgmatel och fick syn på en annan fjäril som fångade vår uppmärksamhet. Den påminde om en svavelgul höfjäril men det var något som inte stämde. När vi hade tagit en serie bilder på denna mycket rörliga fjäril kikade vi i vår fjärilsguide för att utreda vad vi sett. Till vår förvåning kunde vi konstatera att det var en rödgul höfjäril och att den bara hade setts en gång tidigare i vårt landskap, mäktigt!

Årets livskryss, alla livskryss är väl egentligen lika mycket värda men den gråhuvade vipan som dök upp i Värmland kändes väldigt speciell. Att få se denna exotiska fågel här hemma, födosökande på ett gärde tillsammans med tofsvipor var riktigt häftigt. Många skådare var på plats och lantbrukarna som ägde marken var mycket tillmötesgående. Dom hade öppnat upp en hage för parkering och även ett kafé där de serverade kaffe med hembakat. Allt detta tillsamman gjorde upplevelsen till en riktig folkfest.

Årets foto, är nästan omöjligt att utse,  men den dagen vi fick järpe på bild var en riktig höjdpunkt. Vi har sett järpe förut men de har bara visat sig som hastigast, försvunnit in i skogen eller bara flugit förbi. Denna gången satt järpen som förstelnad i en gran och vi förstelnade i bilen. För att kunna ta en bild var en av oss tvungen att åla sig ur bilen så tyst och försiktigt det bara gick, och det gick!

Årets uppdrag, en förfrågan från Granngården att gästblogga om småfåglar på deras hemsida och vara deras ambassadörer. Vi fick uppdraget att skriva om oss själva, fågelmatning och en skådarhelg på Öland. Det var så fantastiskt roligt att få skriva om något som vi brinner för på ett forum med så många läsare. Vi känner oss jättestolta och hoppas att vi kunnat förmedla det vi känner för fåglar och fågelskådning.

Årets sista bild blir inte alltid den bästa, men det blev en fjällvråk från Kvismaren i dag.

Nu önskar vi Er alla ett riktigt Gott Nytt År och många fina skådardagar!

Håkan & Birgitta
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-