Våren anfaller

Plötsligt kom våren på allvar. Från att vi gick runt och letade fåglar och blev glada över att se den första tofsvipan, skrattmåsen och sånglärkan har markerna fyllts av vårtecken och fågelsång.
I Tysslinge sattes svensk rekord i helgen med över 5 000 rastande sångsvanar. Många änder har redan hittat till fågellokalerna, skatorna har börjat samla bomaterial och småfåglarna far runt och inspekterar holkarna.
I Oset såg vi årets första enkelbeckasin och i Kvismaren svävade en brun kärrhök över Rysjön. En flock på över hundra tranor skruvade i luften innan de gick ner på de ännu oplöjda åkrarna.
I helgen besökte vi det senaste tillskottet av fågellokaler i Närke, Myrömaden som ligger i den norra delen av Rynningeviken. Dit hade redan en mängd fåglar hittat och platsen är väl värd ett besök. Vi gick runt maderna och fortsatte mot Venan, efter vägen satt en rödhake och sjöng för full hals. Vi stannade upp vid strandskogen och iakttog två mindre hackspettar som födosökte, i bakgrunden ropade en gröngöling samtidigt som en större hackspett trummade intensivt mot en torr stam.
På strandpromenaden lyste tussilago som små solar i det torra fjolårsgräset och ute på hemfjärden dök en skäggdopping efter föda. Lite svårt att tänka sig att folk åkte skridskor där så sent som förra veckan.
Det är skönt att sätta sig ner och bara njuta, ta en fika och känna att solen värmer igen. 
Idag är det vårdagjämning, lite svårt att tro när marken var vit och snön yrde i luften när vi drog upp persiennen i morse. 
Men aprilväder redan i mars måste väl ändå vara ett bra tecken.....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-