Vitnäbbad islom

Årets första resa till Öland, och  Kårehamn blev vårt första mål. Denna tiden på året samlas stora flockar av sjöfågel i vattnet utanför hamnen. Det var övervägande vigg, bergand och knipa som rastade i viken, även någon alfågel, salskrake och storskrake fanns på plats. Andra änder, svanar och gäss såg vi också, alla var bevakade av havsörnarna som patrullerade i området.
Vi fortsatte resan norrut längs kustvägen som börjar i Äleklinta och slingrar sig efter sundet upp till Byrum. Längs vägen såg vi mängder av svärta och sjöorre som låg och guppade i den krabba sjön.
Vi stannade i Jordhamn och tog lite naturbilder och hade turen att se årets första glada som kom seglade över Alvaret.
När vi till slut efter många stopp hade nått vårt mål, Ölands norra udde,  började vi med en fikapaus. Vi satt på stranden med en värmande sol i ryggen, långe Erik i norr och framför oss en fantastisk utsikt över sundet.
Att en sådan tidig dag i mars kan bjuda på allt detta, det får vintern att kännas väldigt avlägsen. Att sedan SMHI har gått ut med en klass 2-varning för Kalmar län låtsas vi inte om. 
Nöjda med dagen styrde vi söderut men hann bara några hundra meter när vi fick syn på en "annorlunda" fågel. Vi stannade snabbt och gick ut mot vattnet med kikare och kamera. Att det var en islom kunde vi avgöra men var osäkra på vilken av de två möjliga det var. Vi larmade ut den som vitnäbbad och bifogade en bild, ganska snart ringde telefonen och en erfaren skådare bekräftade vårt antagande. Riktigt rolig obs då det är vår första vitnäbbade på Öland någonsin och faktiskt den första på ön i år.
Ännu nöjdare fortsatte vi söderut och sa "nu kan det väl inte bli bättre" eller.....
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-