Ägg

Vi hade stannat ett flertal gånger vid den lilla vagnen där man kan köpa grönsaker och ägg. Dom finns på några platser främst på östra sidan av Öland där man kan handla och betala själv i en liten kassalåda. Har man en gång köpt dagsfärska ägg är det svårt att gå tillbaka till "köpeägg" från ICA. Tyvärr så har åtgången på de små Öländska äggen varit stor och ägglådan tom vid alla besök. Men denna gången dök det upp en riktig Öländsk bonde på flakmoped som fyllde på med potatis i vagnen. Vi frågade om det fanns mer ägg och han svarade att "åk ner i byn och köp direkt av äggläggaren".  Hur hittar vi dit var vår fråga, ur en ficka på snickarbyxorna fick han fram en skrynklig lapp där det fanns en anteckning om ett tändstift som han skulle köpa, men det var redan fixat. Han började med att märka ut var vi befann oss med ett kryss och drog strecket in till byn, men innan vi kommit in i byn tog pappret slut, bara att fortsätta på nytt. "Sedan går vägen ner till havet" berättade han och för säkerhets skull ritade han in vågorna på sjön. "Men dit ska ni inte åka, utan sväng vänster på sista vägen och kör norrut tills ni kommer till en lada med byns enda gödselstack, gå in i ladan på långsidan och ropa BIRGITTA så kommer ni att få köpa färska ägg". Väl framme i ladan så träffade vi Birgitta som visade sig vara en liten dam som älskade sina hönor och framför allt de av Öländsk härkomst. Hon hade inte hjärta att göra sig av med sina gamla trotjänare som för länge sedan slutat att värpa, de äldsta hönsen som gick runt och pickade frön i den gamla ladan var över 15 år. Vi köpte det sista dussinet som fanns kvar av dagens skörd, men innan vi fick med oss äggen skulle dom kontrolleras och varsamt rengöras. Vi fick även en guidning bland kycklingar på tillväxt och Öländska hönor som noga vaktades av en stolt tupp. På vägen ut så hakade dörren till ladan upp sig och gick inte att stänga, men med en rejäl spark så fick hon den att hoppa i rätt läge. "Så där ja, då har man lagat dörren också", med ett leende på läpparna lämnade vi hönsgården och åkte hemåt.
Så blir ni sugna på riktigt goda Öländska ägg så är det bara att köra efter kartan på bilden.....
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-