Sista vårveckan

Den gångna veckans fågelskådning har bjudit på en hel del trevliga obsar.
I tisdags tog vi en promenad ut till Ormkärrsplattformen i Kvismaren. Ibland har vi haft riktigt bra med rovfågel där och har man tur kan det rasta en hel del vadare på maderna. Vi stod ett par timmar och det fullkomligt drällde av bruna kärrhökar och en och annan lärkfalk. En sädesärla födosökte ivrigt och besökte sitt bo som den hade byggt inne i plattformen. 
Precis innan vi tänkte avsluta så gjorde vi ett sista svep med tuben över vasshavet och plötsligt hade vi en intressant individ i kikaren. Vi följde den en längre stund och avståndet var långt, men ganska tidigt förstod vi att det var en ängs- eller stäpphök.
När den kom lite närmare kunde vi se att den hade en tydlig boa och det tegelröda inslaget som en ungfågel har. Tyvärr kom den aldrig på bra fotoavstånd då den mobbades av tofsvipor hela tiden och slutligen drog sig bort. Inget foto denna gången men trots allt en snygg stäpphök.
På onsdagen bjöd Oset på en trevlig triss i sångare. Uppe på Gamla tippen sjöng en flodsångare för full hals, nere vid Snötippen sjöng en kärrsångare sporadiskt och sist men inte minst så fick vi en kort glimt av den då ganska tystlåtna busksångaren.
Innan vi gav oss för dagen hann vi även svänga förbi Boglundsängen och se en smalnäbbad simsnäppa som tillfälligt rastade där.
Ibland får man många snabba obsar på kort tid. På lördagen däremot upptäckte vi en jorduggla som födosökte på ett gärde, den flög upp och satte sig på en stängselstolpe och vi tog några bilder. Sedan satt vi i nästan en timme och hoppades att den skulle ta sig en flygtur. Men mörkret föll och så gjorde även regnet, när vi gav upp så satt ugglan fortfarande kvar på samma stolpe.....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-