Rödhuvad dykand

På resan ner till Öland hade vi chansen att ta ett livskryss. Norr om Kalmar ligger Rafshagen, en udde som går ut i sundet. Det visade sig vara en riktigt vacker plats med en camping som redan hade fått sina första besökare. Det var en ljummen eftermiddag och i viken skulle det finnas en rödhuvad dykand bland de andra sjöfåglarna. En skådare som satt och fikade i lugn och ro sa att fågeln låg och vilade ute på en vassholme sedan en stund. Det rörde sig en hel del fågel i området och vi började spana ut mot holmen. Nästan på en gång såg vi den speciella fågeln komma simmande efter vasskanten. Avståndet var lång men i tuben såg vi den riktigt bra. Skådarhelgen fick en riktig rivstart!
Vi kunde inte låta bli att fortsätta ner söder om Kalmar till Bottorps hamn. Där hade sedan några dagar en silkeshäger visat upp sig. Vid parkeringen stannade vi och såg en vit figur stå inte allt för långt ut i viken. Det blev nästan en timmes underhållning när hägern sakta smög runt och plockade småfisk i det grunda vattnet. 
Ljuset började avta och vi packade ihop för att fortsätta till vårt mål på Öland...

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-