De första 66

Då var det redan dags att summera den första månaden på det nya fågelåret. Vi är nöjda med de 66 arter som vi lyckats få ihop i Närke under januari. Väder och temperatur har verkligen skiftat under månaden. Idag åkte vi förbi platsen där rapphönsen låg nerbäddade i snön tidigare i månaden, då var det -18 grader och ett gnistrande vinterlandskap. Idag gick allt i brunt och grått, temperaturen låg på +4 grader och inte ett spår av rapphönsen eller snösparvarna som då sökte föda på ett begränsat område. Det var som att besöka ett helt nytt landskap.
Extra roligt är att vi fått bra fotoläge på kungsfiskare, sparvuggla och hökuggla under månaden. Sparvugglan som vi såg i Oset för några veckor sedan kunde vi inte riktigt släppa, då satt den högt upp i en asp och avståndet var för långt för något annat än en dokumentationsbild. Förra helgen hade vi turen att den satt bara en bit ifrån gångvägen och på lagom höjd för en gångs skull. Trots det mulna vädret och ett blekt dagsljus plåtade vi på med lågt ställda förväntningar på bilderna. Resultatet visade sig bli bättre än vad vi vågade tro, den gråa färglösa bakgrunden framhävde ugglan och ramade in den på ett bra sätt.
En annan individ som vi har haft svårt att släppa var hökugglan som vi såg på annandag jul. Den har rapporterats då och då under januari och vi har gjort försök att se den varje helg sedan nyår. Även denna helgen passerade vi båda platserna som den har har setts på, men som vanligt ingen uggla. Inte långt efter att vi åkt därifrån kom larmet om att ugglan var framme, vi vände bilen och körde tillbaka så fort vi vågade på den leriga skogsvägen. Ute på ett hygge satt den uppflugen på en högstubbe och såg ut att spana efter ett byte. Vi fick några bilder på den innan den på ljudlösa vingar försiktigt dök ner och slog en sork precis nedanför sin utkiksplats.
Nöjda med den avslutningen på dagen och månaden drog vi oss hemåt och gjorde som ugglan, avnjöt en rejäl måltid.....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-