Året 2015

Då var det dags att summera året 2015.
Här kommer ett försök att plocka ut några av våra höjdpunkter ute i markerna.

I oktober lyckades vi efter knappt 3 1/2 års skådande passera den "magiska" 300-gränsen. En rosenstare i en flock med 100-tals starar på Ölands norra udde blev vår 3-hundring.
Det blev många skådardagar under året jämnt fördelat mellan Närke och Öland. 

Årets revansch: dammsnäppa som vi tidigare bommat vid flera tillfällen lyckades vi äntligen pricka in på självaste midsommarafton. När vi till slut fick den så blev det faktiskt 2 individer på en och samma gång i Beijershamn på Öland. 

Årets jobbigaste: biätare, en flock på över 20 ex rapporterades från Ölands södra udde och vi körde runt och letade. Vart vi än kom så låg vi ett steg efter flocken som förflyttades sig snabbare än oss. Utan resultat fick vi lämna ön. 
Senare på sommaren fick vi till slut kryssa arten och även följa häckningen ute på Schäferiängarna och se hur föräldrarna jagade insekter för att dyka ner i bohålorna gång på gång.

Årets tema: vadare, vi har aldrig varit närmre sandlöpare, kustpipare, roskarl, kustsnäppa eller någon annan vadare tidigare. Det var vid flera tillfällen som vi hade möjlighet att studera och fotografera dessa. Vi har legat på stenhällar, picknickfilten, sandstränder och bland klapperstenar och fotat vadare som snällt visat upp sig och födosökt alldeles framför vår kamera. 

Årets coolaste: tornfalken som verkade helt oberörd av vår närvaro. Vi upptäckte den när vi passerade på bara några meters avstånd där den satt på en grässlänt. 
Vi var tvungna att backa lite för att över huvud taget få den inom kamerans närgräns. Första tanken var att den kanske var skadad men det visade sig att den var helt fokuserad på att söka föda. Den satte sig på en stängselstolpe där vi stod och det gick t o m att välja vilken vinkel vi skulle fotografera den ifrån. Efter ett tag kändes det nästan som den följde oss istället för tvärtom, hur nära får en fågel komma utan att störa fotografen :-)

Årets tillökning: i trädgården på Öland fick vi se "babylycka" hos rödstjärt, grå flugsnappare, sädesärla, rödhake och även hussvalorna som häckade i flera bon under taknocken. Att sen få höra kattugglans ungar ropa efter mat i den Öländska sommarnatten var nästan magiskt.

Nu har hemsidan varit igång ett drygt år och vi gläds åt att ha haft ca 4.000 besök och 13.000 sidvisningar. Vi passar här på att tacka för alla glada tillrop och vi gör vårt bästa för att hålla sidan uppdaterad och fylla den med fler och bättre bilder under det kommande året.

Detta blir årets sista inlägg och vi önskar alla ett fantastiskt 2016 med både väntade och oväntade besök.....


 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-