Fåglar i skog och stad

Nu när höstmörkret har kommit är det inte längre möjligt för oss att komma ut efter jobbet och fågelskåda. Kvällarna ägnar vi istället åt att gå igenom sommarens bilder vi ännu inte hunnit med. Det är roligt att återigen få uppleva sommaren och alla de fantastiska möten med fåglar vi haft. Bilderna lägger vi upp under "Senast uppladdade".
I helgen när det äntligen var dags att komma ut och skåda åkte vi upp till Garphyttans Nationalpark i förhoppning att få se någon av de tretåiga hackspettarna som rapporterats under veckan. Ett lätt duggregn föll när vi lämnade bilen och gick upp mot Skomakartorpet, men det upphörde ganska snart. Vi sökte av området söder om stigen utan resultat och sedan fortsatte vi vandra mot Svensbodaberget. Vi stannade upp i närheten av utsikten där de stora granarna står lite glesare. Här har vi tidigare sett den tretåiga vid ett flertal tillfällen. Ganska snart hörde vi ett svagt hackande och där på en gren satt honan. Hon satt på inte alltför hög höjd så det gick att ta några hyfsade bilder. Vi stod en lång stund och hoppades på att hon skulle komma ner  lite, men tvärtom arbetade hon sig högre och högre upp i trädet.
Rätt som det var fick vi se hanen som satt på ett omkullfallet träd. Han lyfte ganska snart och försvann in i den lite tätare skogen. Nu hade några fler skådare dykt upp och tillsammans lyckades vi få syn på hanen igen som satt på några meters höjd framför oss. Ljuset var nu nästan obefintligt i den täta granskogen men vi lyckades ändå få några bilder även på honom.

På söndagen skulle det firas "Fars dag", men först hade vi ett mål som vi hoppades kunna uppfylla.
Sedan en tid tillbaka har en "vit" kaja setts i de centrala delarna av Örebro. Vi såg den för ca 2 månader sedan utrustade endast med en mobiltelefon och fick några riktigt skakiga bilder. Sedan dess har vi inte riktigt kunnat släppa den leucistiska lilla fågeln och mycket tydde på att den fortfarande var kvar. Vi bestämde oss för att ta en sväng runt slottet där den setts vid flera tillfällen. Vädret var fantastiskt så det var en riktigt härlig höstpromenad i stan. Några grönsiskor hängde i alarna längs ån och i  Centralparken gick kajor och tamduvor och rotade runt bland höstlöven. Där var den,  vårt mål för dagen. Glädjen var stor och halvliggande på gräsmattan med en smattrande kamera var det nog många söndagsflanörer som undrade vad som stod på.
Det är tur att inte alla intressanta fåglar håller till inne i stan....

 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-