Dag 1, Östliga sångare

Dag 1 på Öland började på Stenåsabadet där vi sökte igenom buskagen ner mot stranden efter eventuella östliga sångare. Det blåste en frisk ostlig vind så letandet var inte helt lätt. När vi stod på stranden och tittade efter någon "svartbent" mås så fick vi se en pilgrimsfalk en bit norrut. Den drog sig åt vårt håll och stannade rakt ovanför våra huvuden nästan helt stilla i motvinden. Vi hann ta några bilder och det var en häftig känsla att ha den så pass nära en liten stund. Alltid något när vi inte hittade de andra vi sökte efter.
Vi drog oss söderut mot Ottenby men stannade redan vid Torngård där det stod en hel del skådare.  Vi hann bara ner till platsen nere vid bäcken så fick vi syn på kungsfågelsångaren som for runt i dom täta snåren. Nu var det bara att försöka få till en bild på den också. Det var en rörlig liten individ och många blad i vägen. Men det var lä och solen värmde, så att det nästan tog en timme innan vi fick en hyfsad bild gjorde ingenting.
Nästa stopp fick bli Råbäcksdungen där både tajgasångare och KFS hade rapporterats tidigare.
Vi gick över stubbåkern och passerade ett krondike (inte helt graciöst) och sökte oss in mot den gamla banvallen. På en öppen plats i dungen fick vi syn på en liten sångare direkt, upp med kameran och där satt den, tajgasångaren var förevigad. Ibland har man ett härligt flyt.
Vi hann se den några gånger till på lite längre avstånd, men annars var det mest kungsfåglar som rörde sig där. 
Nästa stopp blev Mellersta Lundenparkeringen i Ottenby.  Det är svårt att lugnt äta matsäcken när kungsfåglar svirrar ovanför huvudet och rovfåglar svävar över lunden. 
Nere på udden traskade vi ut till gömslet i hopp om att få se dvärgbeckasinerna som har rastat där några dagar. Samma flyt igen, två beckasiner stod och guppade karaktäristiskt strax utanför gömslet och äntligen fick vi våra bilder. Förra gången fick vi stå i säkert en timme innan vi fick se skymten av en skygg individ som inte gärna lämnade vassen.
Som alltid avslutade vi med att runda udden och spana av Västrevet och även stanna till vid trädgården. En trädkrypare for ivrigt runt och födosökte obekymrad om vår närvaro.  En varfågel satt en bit ut på en staketstolpe och gjorde sedan några försök att ta kungsfågel inne i buskagen.
En fantastisk början på vår långhelg, men skulle det gå att toppa denna dagen......

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-