Tajgasångare

Målet med helgens resa till Öland var att försöka kryssa tajgasångare. Tidigare höstar har vi kommit till ön när tajgan redan lämnat densamma. Tidigare i veckan hade den rapporterats ganska flitigt och vi kände att nu hade vi vår chans. Lördagen började vi vid Stenåsabadet. Stående på stranden med solen i ryggen spanade vi av buskar och träd. Runt omkring oss skrek måsar och trutar så det var nästan lite svårt att koncentrera sig på lockläten. Det var gott om löv-, gran- och grönsångare samt massor av kungsfåglar men tajgan syntes inte till. Vi fortsatte ner till Sebybadet där skådare stod på rad och letade efter en brandkronad kungsfågel som setts tidigare. Vi såg varken den eller någon tajgasångare, men glada ändå fortsatte vi ner till Ottenby.
Vi började med att ta en fika vid Södra Lundenparkeringen och passade samtidigt på att söka igenom buskar och snår. Några sparvhökar kom flygandes på låg höjd där vi satt och vi började titta lite mer uppåt. Det fullkomligt drällde av hökar i luften, vi räknade snabbt in minst 20 sparvhökar och några duvhökar. Vi fortsatte med att finkamma hela Södra Lundenspetsen efter den lilla tajgan. Vi blev stående en lång stund framför ett buskage där flera olika sångare jagade insekter i höstsolen som sakta började sänka sig över Kalmar sund.
Det var dags att dra sig hemåt i skymningen. Efter vägen var det full fart med diverse aktiviteter då Skördeveckan pågick för fullt. Vi fick se massor av pumpor som placerats ut i byarna, marschaller längs vägarna och den årliga löktavlan i Ventlinge. 
Söndag är lika med hemresa men en liten skådarsväng skulle vi hinna med innan vi packade ihop. Som vanligt åkte vi till Kapelludden, som har blivit vår nya "hemmalokal". På väg ut mot sjöboden mötte vi Håkan P som undrade om vi inte hade varit vid Pilkärrsdungen där det setts en tajga på morgonen. Vi fick en utförlig vägbeskrivning och valde mellan ett relativt fågelfattigt Kapelludden eller att göra ett sista försök på den östliga sångaren.
Valet var lätt! 
Inom kort gick vi igenom grinden och trampade ut i kohagen med bestämda steg mot dungen.
Där möttes vi av några skådare som varit på plats en stund men varken sett eller hört fågeln.
Det tog inte mer än 10 minuter förrän en av oss fick in den i kikaren för ett ögonblick, pulsen steg och hoppet med den. Nu ville vi bli säkra på att det var tajgan vi sett skymten av bland alla kungsfåglar som rörde sig i träden. Plötsligt började den locka och flyttade sig till några träd österut. Den lockade ett par gånger till och for mellan grenarna, och vi fick några glimtar till av den.
Nu var vi säkra, tyvärr fick vi inget fototillfälle men var ändå väldigt nöjda med vårt 299:e kryss.
Helgens önskan och mål gick i uppfyllelse, nöjda och glada gick vi tillbaka till bilen.
Tack Kjell-Olof för att vi fick låna din parkeringsplats, men det hann du nog inte märka...
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-