Biätare och snyltgäster

Då ska vi försöka sammanfatta veckan  som gått. Vi har varit på Kapelludden några morgnar och haft sällskap av ett litet gäng trevliga och hjälpsamma skådare. Det har varit kustlabb nästan varje morgon, en vitvingad tärna och lite småstreck ut över havet. Ägretthägrarna som uppehållit sig där hela sommaren verkar nu ha gett sig av. 
Vi har även tillbringat några kvällar på Kapelludden och man märker att de stora vadarflockarna har minskat i antal, men antalet arter är ungefär detsamma. 
Några nya livskryss blev det inte men det var rätt häftigt att se en ljus (leucistisk) storskarv bland alla de andra skarvarna utanför Bodudden.
En eftermiddag var vi på Sandby Skjutfält och till en början tyckte vi att det såg rätt tomt ut på stenhällarna. Vi slog oss ner och plockade fram den obligatoriska fikakorgen och upptäckte i samma ögonblick en ljungpipare som drog förbi och landade precis framför oss. Självklart åkte kameran fram och plötsligt fick vi syn på en kustpipare någon meter därifrån. När vi suttit en stund fylldes det på med roskarl, kustsnäppa, kärrsnäppa, rödbena, grönbena, större strandpipare, gluttsnäppa, brushane och drillsnäppa. Bättre kan inte en fikapaus bli!
Igår eftermiddag åkte vi till Ottenby. Det var full fart på biätarna som häckar ute på Schäferiängarna. De jagade insekter och levererade föda vid bohålorna hela tiden. En häftig upplevelse att se dessa färggranna fåglar på  så nära håll. Förhoppningen var ju förstås att få se de första ungarna lämna boet, så blev det inte men det är nog inte lång tid kvar då bobesöken var som kortast ca 2 sekunder. 
Idag var det dags att packa ihop för denna gången och motvilligt lämna ett på alla sätt underbart Öland.
Några som inte verkar tycka att det är dags att lämna "stugan" är snyltgästerna ni kan se på bilden. De har inte bidragit med något annat än bajs och några livliga flygförsök på tidiga morgnar. Vi städar och de bajsar ännu mer, men vi kan inte annat än älska dom i alla fall......
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-