Stort och smått

 Varje dag har vi tittat ut över takåsarna från köksfönstret i hopp om att få se "våra" turkduvor. Idag mitt under middagen fick vi se den sitta uppflugen i antennen på huset mittemot. Det är en favoritgranne, alltid lika kul att se. 
Igår fick vi under en lång stund följa några andra favoriter,  svarthakedoppingarna med sin lilla unge. Den kikade upp mellan vingarna på den ena föräldern som efter ett tag dök ner under vattnet och lät den lille simma runt själv.
Trots att den var så liten kunde den dyka rätt bra tillsammans med de vuxna, men ganska snart ville den upp på ryggen igen.  Den matades i stort sett hela tiden men vägrade ta emot viss föda som erbjöds. Det verkade vara en bestämd liten unge.
I slutet på förra veckan var vi i Kilsbergen, det var en fin kväll och vi körde runt sjöarna för att titta efter storlom. En vuxen lom med 2 ungar simmade lugnt runt och födosökte i Stora Axsjön.
Vi blev sugna på att se smålom också och att försöka ta bättre bilder än vad vi har. Så dagen efter åkte vi till en ganska säker lokal där det brukar finnas häckande lom. Ute på mossen gick vi  bland blommande tranbär, ängsull, svärmande sländor och ödlor som snabbt ilade undan framför oss. Ganska snart fick vi syn på en smålom i en av gölarna. Vi kunde sätta oss ner och ta några bilder utan att den verkade bry sig om vår närvaro. Ute på spångarna balanserade vi vidare över myrarna  och fick sällskap av en gök som flög fram och tillbaka över våra huvuden för att jaga insekter. Vid kanten av en liten ö låg en smålom på rede, men vi kunde inte se några ungar. 
Vi tog även lite närbilder med macro, det är en helt ny värld som öppnar sig. Små små droppar på sileshåren, tranbärens blommor, sländors färger och tunna vingar, detaljer man inte ser med blotta ögat visar sig tydligt på bilderna. Det kan vara bra att ha annat att fotografera om inte fåglarna räcker till......

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-