Äntligen dammsnäppa!

Midsommaren på Öland gav 2 nya livskryss och faktiskt lite sill och färskpotatis. För två veckor sedan missade vi flocken med biätare som for runt på ön.  Nu hade vi turen att dom fortfarande var kvar och visade upp sig fint nere i Ottenby. De verkade ha hittat sitt favoritträd  ute på Schäferiängarna där de flög upp och satte sig efter insektsjakterna. 
Vi kunde ta lite bilder och sedan nöjda fira Midsommar.
Dagen därpå åkte vi till Beijershamn utan att ha några särskilda förväntningar. Vi vågade inte tro att dammsnäpporna som rapporterats på Artportalen kvällen innan skulle vara kvar, för vi har bommat dom 3 eller 4 gånger tidigare.
Men ibland ska man ha tur, uppe i södra tornet kunde vi ganska snart se en av dom på bra avstånd. Det var en skådare från Örebro som visade var den var. Efter ett tag hittades även den andra dammsnäppan bland rödbenor, brushanar, större strandpipare och en kärrsnäppa.
Vi tog en sväng i ädellövsskogen för att leta efter halsbandsflugsnapparen men vår jakt avbröts när duggregnet kom. 
Som avslutning tog vi en tur till Kapelludden och redan efter avtagsvägen i Bredsättra kom en änghök och jagade över fälten. Ute till havs flög några ejderstreck, ett par svärtor låg och guppade på vattnet och en småtärna födosökte ivrigt i den grunda viken. Plötsligt dök det upp något intressant i tuben. Att det var en lom såg vi direkt men då den simmade med huvudet under vattnet precis som om den "snorklade" var det lite svårt att se huvud och näbb.  Efter idogt granskande kunde vi se att det var en svartnäbbad islom, häftigt!
Kapelludden bjuder alltid på något lite extra.
På söndagen innan hemresan slappade vi lite och tomtskådade. Det var ett väldans liv i ekdungen då ett par grå flugsnappare ilsket vaktade sitt revir. De var på alla inkräktare som kom i deras närhet. En av de stackare som blev bortjagad hela tiden var en halsbandsflugsnappare. Vi blev väldigt glada att se den, men det var tydligen inte alla som blev....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-