Sista vårveckan

Veckan som gick bjöd på en bra mix av fåglar. I tisdags tog vi en sväng till skogsmarkerna. En härlig vårkväll fylld av fågelsång och med förhoppning om att få se slaguggla. Vi körde på slingrande grusvägar med känslan av att vad som helst kan dyka upp runt nästa krök. Ändå blir man överraskad när det står en stor tjädertupp mitt på vägen som inte verkar vilja flytta på sig. Vi satt en liten stund och iakttog den innan den sakta drog sig in i den täta skogen och försvann.
Vi stannade bilen på ett ställe som verkade lämpligt och där satt vi tysta och spanade. En och annan sångare sjöng i närheten och en mindre hackspett hoppade runt i toppen av en gran och letade föda, samtidigt hördes en spillkråkas ekande  rop. Inramningen var perfekt.
Plötsligt for en skugga över bilen och framför oss såg vi ryggen av en uggla som flög en kort bit för att sätta sig i en björk. Vi lyckades ta några hyfsade bilder på den innan den gav sig av för vidare födosökande. Vilken mäktig känsla det var att få se den på så nära håll och att den kom till oss och inte tvärtom. 
Ljuset började avta och det var dags att åka hemåt. Då vi passerade ett hygge såg vi en siluett i toppen av en torraka, där satt ugglan i de sista solstrålarna och vi fick äran att ta en serie bilder.

Några kvällar har vi ägnat åt att lyssna på fåglar istället för att fotografera. Kornknarr, kärrsångare och ortolansparv är några av de arter vi lyckats höra, men sommargyllingen har vi jagat förgäves. 
På fredagen hade vi turen att få syn på ännu en ängshök, den jagade på åkrarna vid Vallby på väg ut till Kvismaren. Nästan overkligt att få se två olika individer på så kort tid och i Närke, och att lyckas få se dom på så nära håll.
Det var sista veckan i maj och nu ska väl ändå sommaren börja....
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-