En helt vanlig skådarhelg

Helgen som snart passerat var en helt vanlig skådarhelg. Den började på fredagen med en tur till Kvismaren där vi letade efter fjällgåsen som rapporterats. Inte såg vi någon fjällgås men skönt att komma ut och få frisk luft och träffa andra skådare. Ute på Ängfallaåkrar kunde vi se den rödhalsade gåsen som varit där en längre tid. Konstigt att man nästan vant sig att ha en sådan raritet i Kvismaren och inte reagerar mer när man ser den.
På lördagen återvände vi till Kvismaren där det var full aktivitet kring Öby kulle, ormarna som nyss vaknat drar verkligen besökare.
Huvudnumret bland fåglarna var mandarinandsparet som gästade Hammarmaden.
Sedan tog vi en tur ut till Tysslingen, i södra tornet blåste det riktig motvind. Till en början såg det helt tomt ut framför tornet, efter grundligt letande kunde vi ändå pricka in 4 större strandpipare och en skogssnäppa, alltid något. Vi fortsatte runt sjön och fick se tornfalkar, ormvråk och en havsörn som fick varenda rastande gås på vingar. Som avslutning på rundturen fick vi syn på vår första stenskvätta för året som karaktäristiskt stod och spanade från toppen av ett stenröse.
Söndagen fick bli en promenad runt Oset, riktigt bra med änder och gäss av olika arter.
Totalt kunde vi räkna in 8 olika and- och 6 olika gåsarter. 
Fika vid Ekbacken fick avsluta helgens skådning och tre rödbenor ute på Sjölandet blev helgens sista obs...

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-