Må(den)lilla sparven vara kvar

Ölandsvistelsen började lida mot sitt slut och det är alltid lika tråkigt med uppbrott och hemresedag.
Trots den friska nordvästvinden bestämde vi oss för att gå ut på pirspetsen i Beijershamn. Där utifrån blev sandreveln mer lättskådad och det var en häftig syn att se 16 havsörnar samlade på samma ställe ute bland skären och man kom faktiskt ganska nära strecken som gick mot norr. På sandreveln fick vi även kryssa årets första rödspovar och en kaspisk trut. Därefter tog vi en tur till Mörbylånga Hamn där svart rödstjärt hade rapporterats. Vi gick runt silon och de andra byggnaderna några varv. Uppe på taket såg vi en snabb rörelse av en liten fågel och letade febrilt. Precis när vi gett upp och skulle sätta oss i bilen fick vi syn på en mörk skugga som flög förbi. Inne på gården vid bygghandeln på en jordhög fick vi fatt på rödstjärten, tryckte av några snabba bilder innan den stack vidare, vilket vi också gjorde.
På vägen mot bron kunde vi kryssa en blå kärrhök och över bron svävade en röd glada.
Innan vi bestämde färdväg hem kollade vi om det setts något intressant vi kunde försöka ta på hemvägen. En tallsparv i Målilla, varför inte.
Vi ställde GPS:en på S. Långgatan 27 A, plötsligt kändes resan hem mycket roligare. Väl på plats i ett villaområde i Målilla och inte en människa i sikte undrade vi om vi kommit rätt. Tittade lite försiktigt med handkikaren och fick se ett gäng gulsparvar som satt i träden kring tomten till 27:an. De verkade intresserade av en matningen där inne. Känns alltid lite konstigt att smyga runt med kikare i ett bostadsområde, men vad gör man. Ut ur huset kom Calle som bodde där och undrade om vi letade efter tallsparven. Och det gjorde vi ju, så han bjöd in oss i huset för att skåda i värmen. Vi tackade nej för vi tyckte vi hade bättre uppsikt utifrån, medan han och några andra skådare hölll vakt på matningen inifrån huset. Efter en kall halvtimme dök den upp från ingenstans  och satte sig  toppen av en björk. Lika snabbt kom Calle ut ur huset och frågade om vi såg den. Vi stod säkert en kvart och studerande den, fick även några dokumentationsbilder innan vi tackade så mycket för oss och fortsatte hemresan. 
Ett perfekt slut på en fantastisk Påskhelg....

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-