Påskön

I år firade vi Påsk på Öland för första gången.
Vi orkade inte vänta på flyttfåglarna utan vi åkte för att möta dom. Vi hann med en runda i Beijershamn redan när vi kom ner på Skärtorsdagen. Nere vid Södra tornet kunde vi höra strandpipare ute på maderna, strax kom två storspovar flygande. Vi kunde även kryssa skärfläcka, kärrsnäppa och flera andra "årsarter".
Långfredagen började i Stora Rör med streckskådning, vindstilla och med en sol som värmde riktigt gott. Det rörde sig en hel del i sundet, ejder, alfågel, småskrake och sjöorre. Årets första skärpiplärka flög förbi oss ett par gånger. Långt ute mot Revsudden drog fyra smålommar mot norr.
 Nera i Ottenby fick vi se flera vadare som drog runt inne i Gäddviken och fick se brushanar för första gången i år. Som vanligt kunde vi även kryssa några skådare från Närke.
Dagen avslutade vi i Össby skjutbanedunge där brandkronad kungsfågel setts under dagen. Vi träffade en skådare som sett den födosöka i de norra delarna av dungen. Enkelt kryss tänkte vi och klafsade ner efter den leriga körvägen till dungen. Men det är nte helt enkelt att hitta en liten intensiv individ bland buskar, träd och snår. Vi fick se en och annan rödhake och gärdsmyg men ingen kungsfågel. Till slut längst ner i den södra delen av dungen fick vi syn på den lilla fågeln, den satt inte still många sekunder, men till slut fick vi ändå en dokumentationsbild. Ingen dålig avslutning på Långfredagen
Påskaftonen var en blåsig historia, vi började i ett vindpinat Kapelludden. Vinden kom från fel håll och det var inte många streck ute över havet. Vi fortsatte ner till Västerstadsviken (men hann äta Kroppkakor i Arontorp) lika blåsigt på västra sidan men där fanns gott om vadare. Ute i viken fick vi se minst 200 strandskator och säkert 100 skärfläckor. Inne på bankarna födosökte ett hundratal större strandpipare tillsammans med en stor grupp kärrsnäppor och ett par brushanar. I vattnet utanför stranden guppade flera sälar nyfiket tittande åt vårt håll där vi kämpade för att stå upprätta i vinden. 
Som avslutning på dagen tog vi en tur ner till Ottenby. Vi stod ett tag i vindskyddet ute på spetsen då ett moln med regn och hagel drog förbi. Det var första gången som vi lämnade Ottenby som sista bil, tveksamt om vi någonsin kommer att vara den första......
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-