Luciaskådning

Luciamorgon och marken var pudrad med ett  mycket tunt lager snö och taken var täckta av frost. Nu börjar det kännas att vi är inne i den första vintermånaden och att vi närmar oss jul. Det är mycket som ska fixas och förberedas denna tid, men vi missar inte en skådardag som denna då en blek sol just gått upp i öster. Anders J hade rapporterat smålom ute vid Hjälmarens sydöstra del, så valet stod mellan en tur till Dimbobaden eller att åka ut till Oset och Rynningeviken. Vi valde det senare för att komma ut så snabbt som möjligt och inte lägga tid på att köra bil.
Solen stod lågt och gav ett fint ljus över Rynningeviken.  Efter strandpromenaden kunde vi se både bläsand och sothöns, ute på Hemfjärden låg ett hundratal  viggar och i vassen mot Myrö låg en sångsvansfamilj.
Vi drog oss mot Oset och nu började molnen skymma solen så fotoljuset försvann ganska raskt. Promenaden över Gamla tippen gav mest grönfinkar och gulsparvar, men en stenknäck och flera gärdsmygar hörde vi. Ute vid Ormesta holme var det ganska tomt, men en ensam skäggdopping och en förbiflygande fiskmås kunde vi pricka av. Över Ormestaängarna kom en grågås inflygande i sällskap med några kanadagäss.
Ett underkylt regn började falla och vi drog oss in mot stan, i en stolpe efter vägen satt en fjällvråk och spanade efter ett byte.  Vårat byte blev glögg och pepparkakor...

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

-