2016 > 12

Året 2016

Nu lägger vi 2016 bakom oss och gör ett försök till en summering av året.
För oss blev det nästan 200 skådardagar med 13 nya livskryss och gott om minnesvärda upplevelser.
Här ska vi försöka plocka ut några höjdpunkter.

Årets uppvisning måste vi tillskriva rostgumpsvalan. På Kapelludden gick vi lugnt och skådade av Skedstaviken helt ovetande om vad "gubbarna vid sjöboden" tittade på. Plötsligt hörde vi visslingar och rop utifrån udden, dom försökte fånga vår uppmärksamhet. Utan att veta vad vi kunde förvänta oss sprang vi med kamera och kikare så fort vi kunde. Väl framme fick vi veta att en rostgumpsvala rörde sig på udden. Det var en njutning att se den jaga insekter över vattnet och ibland sätta sig och vila på telefonledningarna tillsammans med andra svalor.

Årets bussigaste var nog pärlugglan som satt på en och samma gren en hel dag på Sörön. Den sågs tidigt på dagen och vi hade ingen möjlighet att åka ut förrän sen eftermiddag. Döm av vår förvåning när vi efter en hel dags nervös väntan äntligen fick chansen att åka ut och att den lilla ugglan faktiskt satt kvar. Att vi sedan fick några bra bilder gjorde inte saken sämre. 

Årets överraskning blev stenskvättan i Tysslinge som visade sig vara en isabellastenskvätta. Det blev den första av arten i Närke någonsin och årets första i Sverige. Synd att vi inte artade den på plats så att fler hade kunnat få se den, tyvärr var den borta när den eftersöktes dagen därpå. 

Årets linslusar utnämner vi de smalnäbbade nötkråkorna till. De höll till bland cembratallarna utanför gamla regementet i Örebro. Vi hade säkert varit där 10 gånger och letat efter dom innan denna dagen. Men skam den som ger sig, denna gången var de faktsikt där. Vi låg på magen under tallarna, ålade på trottoaren och fick stundtals backa för de orädda kråkorna kom för nära för att få plats på bild. Vi tog säkert 600 bilder och hann även med att fånga dem på film.

Årets dag den 14 oktober på Öland. I snabb takt lyckades vi pricka in 3 fina livskryss. Den första blev en azurmes på Grönhögen, tvåan var en vitgumpad buskskvätta som uppehöll sig på en åker i Mellby och slutligen en sibirisk järnsparv på stranden i Parboäng. En svårslagen trippel.

Vi har under året haft glädjen att bidra med bilder till bl a Jörgen Sjöströms bok "Fåglarnas globala värld" och ett samarbete med Nyckelfonden dit vi levererat ett flertal bilder. Flera av våra bilder har även publicerats i tidskriften "Fåglar i Närke" samt på NOF's hemsida och använts vid föreläsningar.
Detta ger extra bränsle till vårt redan brinnande intresse för fåglar och fotografering.

Vi vill också passa på att tacka alla årets drygt 4000 besökare på vår hemsida som inspirerar oss till att ständigt förbättra och hålla sidan levande.

Årets sista bild är sidensvansen här ovanför, vad 2017 års första bild blir återstår att se.

Nu avslutar vi årets sista blogg med att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!!!

Läs hela inlägget »

3 timmar

3 timmar satt vi i bilen med nervevade rutor och väntade på gråspetten. 
Detta hade blivit vårt 264:e årskryss och ett tungt bidrag till Närkes kamp i Skådarhjälpen.
Idag ville den visst inte visa sig!
Vi lyckades åtminstone hänga in en handfull arter på vår lista och förhoppningsvis får vi in några till imorgon.
Det som skulle bli ett enkelt kryss slutade med två nedkylda skådare i en iskall bil. Nu håller vi tummarna för att det inte blir början till en riktig julförkylning.....
 

Läs hela inlägget »

Helg och två dagar med blötsnö och total avsaknad av fotoljus. Vi har ändå varit ute båda dagarna för att försöka få in några kryss till "Skådarhjälpen", där varje kryss ger 1 krona till Musikhjälpen.
Hoppas att fler Närkeskådare går med så att vårt landskap hamnar högt på listorna även i år. Tävlingen håller på fram till den 18:e december, så än finns det tid att hänga på.
Arter vi lyckats få in är bl a nötkråka i Garphyttan, kungsfiskare och smådopping i Kumla sjöpark samt ca 25 av lite vanligare arter.
Alltid något då vädrets makter inte har varit på vår sida. Fåglarna verkar tycka detsamma.
När vi körde på Västra rakan i Kvismaren idag fick vi syn på den här lilla gynnaren som ilade runt i snön. Vår önskan att få se en uggla i området delades nog inte av den här sorken. För visst är det väl någon typ av sork? Någon som vet? Hör gärna av er!

Nog om detta, om två dagar är det lucia och nu ska saffransbullarna in i ugnen....

Läs hela inlägget »