2016 > 11

Ingenting hände ute i Kvismaren.
Vi tog vägen över Västra rakan och tänkte åka upp till bergen. Ut över åkrarna vid Nynäs Högmarker kom en örn i lugn flykt rakt mot oss. Ner med rutan och ut med kameran, vi hann ta en hel serie bilder och konstaterade att det var en kungsörn.

Den gick ner i en hage en bit bakom oss, vi vände bilen och körde tillbaka. Örnen hade redan lyft och korsade återigen vår väg och satte sig i en grantopp. Där fick den inte sitta ostörd  länge, den blev genast trakasserad av några kråkor som gjorde upprepade utfall. Slutligen satte den sig i en hög asp där den fick vara ifred och där satt den säkert i 30 minuter. Lika länge satt vi i bilen och studerade den och hoppades att den skulle ta en tur åt vårt håll när den tröttnade på utsikten. Men till slut vände den 180 grader och försvann åt motsatt håll ut över åkrarna.

Väl hemma lade vi i vanlig ordning ut bilder på Artportalen och rapporterade den som individmärkt. Ganska snart fick vi kommentarer på bilden och mail där vi fick frågor om ringar och om det gick att utläsa någon siffra på märkningen. Tillsammans granskade vi bilderna och kom fram till att örnen var märkt på Gotland 2003.
Det var alltså en 13 år gammal örn som vi hade sett och faktiskt den första avlästa Gotländska kungsörnen på fastlandet. Det blir extra roligt när en fågel blir en individ med den fakta man får fram, lika roligt är det engagemang som en märkt kungsörn skapar.
Någon tur till bergen blev det inte denna dag för plötsligt så hände det......

Läs hela inlägget »

Mörker

Nu glider hösten sakta över mot vinter. Vi hinner inte vara ute i veckorna medan ljuset ännu finns så får vi hålla tillgodo med helgerna.
Det blir stora kontraster mot det ljusa halvåret då vi i stort sett är ute varje dag. Fördelen är ändå att nu hinner vi jobba med hemsidan och alla de bilder vi tagit tidigare i år.
Vill ni se lite "nya" bilder så gå in under fliken "Senaste" och scrolla ner till "Senast uppladdade".

Men nu är det helg och jakten på nya bilder fortsätter.....

 

Läs hela inlägget »