2014 > 10

Rallhäger

Äntligen!
I söndags eftermiddag rapporterades en rallhäger i Jönköping. Det var för sent att åka dit då och det kändes som om vi missade chansen. Veckan har varit fylld av rapporter men vi har haft fullt upp med våra jobb, så vår förhoppning var att den skulle stanna till idag fredag då vi kunde smita lite tidigare. De 20 milen från Örebro till Jönköping var en lång pina, vi vågade inte se på några uppdateringar och läsa "eftersökt, ej återfunnen".
Väl på plats bakom Ica Maxi parkeringen rusade vi ut mot sjön. Med tunnelseende närmade vi oss den södra bron, en skådare vi mötte sa att den nyligen flög in i bland buskar och snår och gömt sig, men "den kommer säkert fram igen". Döm av vår förvåning, när vi kom fram till bron så satt den lilla hägern precis nedanför oss och födosökte, helt oberörd av all uppståndelse. 
Det blev ett nytt livskryss och en riktigt bra fotosession, helt fantastiskt!
När vi fått våra bilder och njutit av stunden upptäckte vi att det kommit fler skådare från Närke och Värmland, fågelvårlden är liten :-)  Närkeskådarna var en del av gänget från NOF som skulle till Bohuslän och kustskåda i helgen, ingen dålig start på den resan.

Läs hela inlägget »

Åkte idag till ett ganska skådartomt Kvismaren. Det verkade rätt tomt på  fåglar också till en början. Men så fick vi syn på en varfågel som satt på en vägpinne och höll utkik. Den lyfte så fort vi närmade oss med bilen så någon  bild blev det inte. Endast 3 tranor och 8 sädgäss rörde sig efter  Västra rakan. Men så plötsligt hände något, himlen fullständigt fylldes av gäss uppskrämda av en havsörn, det var minst 6 olika arter gäss samt några änder. Då förstod vi att det inte alls var helt tomt på fåglar i området.
På Hammarmaden såg vi två havsörnar som satt och spanade, 4 blå kärrhökar födosökte över vassen mot Fiskinge, men tyvärr inga fotolägen.
I Lötenplattformen så fick vi se både duv- och sparvhök, en pilgrimsfalk flög förbi på behörigt avstånd.
En riktigt skön höstdag i Kvismaren som alltid bjuder på bra skådning.

Läs hela inlägget »
Idag väntade vi ut regnet och hade lite svårt att bestämma vilken fågellokal vi skulle satsa på. Då dvärgbeckasin hade setts på Boglundsängen nyligen så tänkte vi ge den en chans. Men det är inte bara att åka ut och plocka den. En promenad runt dammarna i lite duggregn gav salskrake, storskrake, stjärtand och brunand m fl.
Vi avslutade rundan med att gå upp i tornet, och rakt nedanför oss låg den här lilla gynnaren och guppade. Först blev vi lite osäkra, var det en alfågel? Efter lite efterforskning larmade vi ut den på Närke X och några snabba skådare var snart på plats. Det blev alltså ingen dvärgbeckasin, men ett nytt Närkekryss!

Väl hemma tittade vi som vanligt efter turkduvorna som vi brukar se från köksfönstret. Vi såg något som satt i toppen på en stor gran rakt över gatan, upp med kameran och på en suddig dok.bild genom ett oputsat fönter (dom får vi tvätta imorgon) fick vi till vår häpnad se att det var 5 stycken turkduvor på bilden. Ännu en rolig skådardag!
Läs hela inlägget »

Tillbaka från Öland med en rejäl fågelabstinens. Dagarna blir bara kortare och kortare, då blir det extra roligt när en bergand dyker upp i Oset. Lite bättre väder idag  gjorde det möjligt att hinna ut efter jobbet innan ljuset försvann, och t o m få en dokumentationsbild. Senast vi såg en bergand i Oset var i november 2012. Nu är det bara att se fram emot helgen och att få komma ut i markerna.

Läs hela inlägget »

Idag var det dags att lämna ett gråmulet Öland där regnet hängde i luften. Vi ville gärna avsluta med en sista skådarrunda, och när vi såg att en kungsfågelsångare setts på Bjärby badplats så var dagens mål klart. In på en oskyltad, lerig och mycket gropig väg guppade vi ner till ytterligara en fantastisk plats på Öland. Parkeringen var redan fylld av bilar och i skogsdungen rådde det en febril aktivitet. Bara att ta sig in över elstängslet, (endast fyra stötar) sedan fick vi se den lilla sångaren inom ett par minuter. Den for runt nere i ett dike bland snår och ris, så något bra fototillfälle blev det tyvärr inte. Vi fick endast en suddig dokumentationsbild som vi valde att inte visa här, istället blev det en bild av höstlik badplats.
Väl hemma igen kan vi bara konstatera att vi haft fyra kanondagar på ön.

Läs hela inlägget »

Vi började dagen med att köra norr ut till Kapelludden. På vägen ut mot udden så satt en varfågel  på en stängelstolpe, dagens första bild var tagen. Efter gårdagens sträckskådning vid Stora Rör hade vi fått blodad tand och tänkte prova på den östra sidan. Sträcken gick närmre land här, vilket gjorde det hela ett snäpp roligare (även om vi inte fick några labbar). Det var en bra variation med obsar på bland annat sjöorre, alfågel, storskrake, småskrake och salskrake. Kapelludden har blivit en ny favorit, med mycket vacker omgivning och varierat utbud av fågel.
Sedan styrde vi mot Västerstadsviken med förhoppning om att ta den svarthuvade måsen som sågs där igår. Vi tog vägen över Alvaret vid Alby och bara någon kilometer ut så kom en kungsörn och passerade över oss, vi hann med nöd och näppe stanna bilen och slänga iväg några exponeringar, (se senast nerladdade). Någon svarthuvad blev det inte, men ett tusental ljungpipare, många kärrsnäppor och en del andra vadare. På parkeringen träffade vi några skådare hemifrån som tipsade på skäggmesar i Grönhögen, vi gjorde ett stopp men gav upp ganska snart. Även där träffade vi några skådare från hemmaplan.
Vi avslutade dagen som vanligt i Ottenby där det var ganska blåsigt och folktomt. Vi lyckades ta både svart rödstjärt och kaspisk trut som hade rapporterats under dagen. Allt som allt en riktigt bra skådardag, Öland levererar.

Läs hela inlägget »

Ibland blir det bättre än man vågar hoppas på. När vi kom till Stora Rör hade 6-7 bredstjärtade labbar redan passerat vilket ingav hopp. Skulle det komma fler? Jodå, tre stycken dök upp mot Revsudden och lite senare upptäckte vi ytterligare en som kom ensam. Avslutningsvis kom 5 stycken i sällskap med en kustlabb, mäktigt! Förutom labbarna var det gott om sjöfågelsträck. Tack Kalmar-Anders för trevligt sällskap och skådarhjälp.
Sen bar det iväg till en för oss ny lokal, Ventlinge Strand. Jättefin plats nere vid vattnet. Hoppades på närkontakt med skäggmes men det verkar vila en förbannelse mellan oss och dom, vi hör dom tydligt men de vägrar ställa upp på bild. Kul att gärdsmygen ställde upp :) Det drällde av kungsfågel, vilket hela ön verkar göra, riktigt häftigt då de är så orädda. 
Vi avslutade skådardagen i ett blåsigt Ottenby,  där höjdpunkten blev 8 mindre sångsvanar som sträckte förbi. 
Hoppas på en bra skådardag imorgon också.
  
 

Läs hela inlägget »

Äntligen tillbaka på Öland! Känslan att  köra ner Fyrvägen mot Ottenby är oslagbar. Det är alltid något intressant längs vägen och ibland får man bra fotoläge. Den här gången blev det prut- och bläsgås som vi hade hyfsat nära oss (se senast nedladdade bilder). Vädret såg lite mörkt ut men vi hade tur, södra udden klarade sig och det var soligt och riktigt skönt. Inga rariteter direkt, men närkontakt med rödhake, trädkrypare och framförallt kungsfågel. Ibland så nära att det inte gick att fotografera dom. Det var ganska lite skådare på plats men ändå träffade vi tre bekanta från Örebro och två från Hällefors.
I morgon satsar vi på sträckskådning i Stora Rör  och självklart åter till Ottenby, men nu är det go' natt!

Läs hela inlägget »

Då var det dax för nästa raritet i Närke på kort tid. Förra veckan jagade vi en härfågel på en skolgård inne i Örebro och idag dök en rödhalsade gås upp i Kvismaren. Enligt uppgift så ska det vara det andra fyndet i Närke.

Alltid lika stressigt att få larmet när man sitter och jobbar utan möjlighet att åka. Men med full fart några timmar senare hann vi dit och med fullt av skådare på plats så kunde vi andas ut. Där stod den på fältet, tack Conny H som visade vart.

Läs hela inlägget »

Då kör vi!
Nu har vi suttit och sorterat bilder och funderat, hur ska vår hemsida se ut, vilka bilder kan vi publicera osv.  Det har inte varit helt lätt men nu känner vi att det är dax.
Alla bilder är kanske inte är perfekta, det går alltid att ta en bättre bild och det är vårt motto.
Helst vill vi ha bilder på alla fågelarter vi ser och det har nästan lyckats. En del bilder är förstås bara dokumentationsbilder som inte
duger här. Vår målsättning är att förbättra vårt bildarkiv och i den här bloggen kommer vi att skriva om våra upplevelser ute i markerna.

Läs hela inlägget »