2015 > 03

Berguv

Vi parkerade bilen längs den smala skogsvägen,  ljuset började sakta avta.
Från skogen hördes koltrasten sjunga på sin utsiktsplats i toppen av en gran. Plötsligt med ett knorrande läte kom en morkulla flygande över våra huvuden.
Månskäran gav en perfekt inramning till den stilla vårkvällen.
Helt utan förvarning, på tysta vingar och med tunga vingslag kom berguven.
Vi hann precis se siluetten som avtecknade sig mot det svaga ljuset som dröjde sig kvar på himlen. Lika fort som den dök upp försvann den bakom en ridå av höga granar...

Läs hela inlägget »

Vi tog nog blåsten med oss hem från Öland.
En snabb promenad kring Oset med mycket frisk luft blev dagens utflykt.
Det var inte lättskådat när vinden tog tag i både tubkikare och kamera. Det känns som om fåglarna ligger lite lågt, det är inte samma sång och liv när det blåser eller så är det att man inte hör dom när vinden viner helt enkelt.
Det rastade en hel del änder av olika arter på Ormestaängarna, bl a gräs-, bläs-, stjärt-, snatterand och kricka.
Klicka på bilden till höger så ses några av arterna där.

 

Läs hela inlägget »

Det är inte ofta vi åker till Öland i annat syfte än att skåda fågel, men lördagens resa dit var en sådan. Trots inbokat möte hann vi ändå med att skåda fågel en stund.
Vi korsade ön via Resmo och över Möckelmossen, tog höger vid Alby och åkte väster ut mot Mörbylånga. På åkrarna kring Alby rastade ett hundratal ljungpipare tillsammans med tofsvipor. Lite senare passerade en havsörn vägen och ut över Alvaret kretsade en vråk, som vi trots det tidiga datumet vill bedöma till bivråk. 
I Mörbylånga fotade vi några råkor som födosökte i en park, och i Beijershamn kunde vi kryssa 2 gravänder. Att kliva ur bilen lockade föga då det blåste halv storm från nordost, så bilskådning var ett bra alternativ.
Vi avslutade med kroppkakor i Arontorp, faktiskt lite av resans höjdpunkt...
 

Läs hela inlägget »

Vår

I fredags dök en rödhalsad gås upp i Kvismaren, detta blev inledningen till en vårlik skådarhelg. 
Lördagen startade tidigt med en tur till Villingsberg. Vi tog frukosten med oss och på en solig bergsknalle vid Lanforsdammen njöt vi av den.  Förmiddagen förflöt utan några större upptäckter, ett par gröngölingar ropade till varandra och en varfågel satt uppflugen i björktopp nedanför Kärmenberget.
Eftermiddagen tillbringade vi i Kvismaren där den rödhalsade fortfarande drog många skådare. I Rysjön var det som vanligt gott om änder, gäss och svanar.
Idag tog vi en promenad runt Åslaholmen och Fågelsjön och försökte hitta så många vårtecken som möjligt.  Solen värmde skönt och vi såg våra första fjärilar, tussilago och blåsippor. Nu ligger dom uppladdade under "senaste" och det känns verkligen som om våren har kommit för att stanna....
 
 

Läs hela inlägget »

Äntligen fick vi tid att sammanfatta helgen. Veckan har gått åt till att redigera och rama in foton. Förhoppningsvis ska några av  våra bilder vara med på en välgörenhetsauktion nu i vår. Det har varit en hel del pyssel med att hitta rätt ramar och välja rätt bilder. 
Lördagen tillbringade vi i Kvismaren och det måste nog ha varit rekordmånga spetsbergsgäss där (758 rapporterade). Vi stod en lång stund i Lötenplattformen som var ett av de få ställen där det var lä. Det rörde sig många arter i Rysjön, bl a salskrake, bläsand, kricka, gråhäger, snatterand och ett par havsörnar som seglade förbi. En varfågel passerade tornet och på Fornskinnsåkern for två råkor runt i blåsten tillsammans med kajor och kråkor.
Söndagen var om möjligt ännu blåsigare men solen sken och Tysslingen blev ett självklart mål då tusentals sångsvanar rastade där. Många människor med kikare och kameror trängdes i "fållan" för att studera svanarna som nu kommit högre upp på maden. Det flög in nya flockar hela tiden och den kraftiga vinden gjorde att deras inflygning och landning gav flera riktigt bra fototillfällen.
Bland alla tusen sångsvanar upptäckte vi åtminstone tre mindre sångsvanar, men ännu roligare var att 8 stycken hade hittat till Oset där det inte varit mer än ett tiotal rapporter de senaste 40 åren.
På hemvägen fick vi syn på vårens första dubbeltrast som satt uppflugen på en stängselstolpe ute i en kohage.
Imorgon är det fredag igen, kanske hinner vi ut en sväng....
 

Läs hela inlägget »

Äntligen!
Idag var det första dagen vi hann ut efter jobbet och skåda medan det fortfarande var ljust. Det var 4 månader sedan det var möjligt.
I dag var det både soligt och vindstilla i Oset, så det blev en fantastisk premiär. 
Det var mest gäss och svanar på lokalen men vi fick se årets första sothönor i Oset.  Ett par stjärmesar for runt bland trädtopparna inne i Torndungen och en stare kom flygande tillsammans med en flock kajor.
Det här är bara början, nu kör vi.....

Läs hela inlägget »

I helgen kom flyttfåglarna, Tysslingen bjöd på ett tusental sångsvanar och i Kvismaren flög flock efter flock med gäss in. 
Vi började helgen i Oset där både brunand, bläsand och storskarv rastade. Ute på iskanten stod ett hundratal gräsänder med nästan lika många gråtrutar och även ett par havstrutar. Efter vinterns tystnad är det härligt att höra alla vårläten.
På maderna hörs gässen åter och i luften kan man höra sångsvanarnas trumpetande.
Det är alltid lika spännande att spana igenom gåsflockarna där vi förutom grå- och sädgås även kunde upptäcka bläs- och spetsbergsgås och en och annan hybrid.
Ute i Kvismaren hörde vi vårens första sånglärkor sjunga över Fornskinnsåkern och där fick vi även syn på en råka som drog runt och födosökte tillsammans med  en flock kråkor. 
I helgen var det örnräkning och vi såg åtminstone 9 havsörnar totalt från de olika fågellokalerna vi besökte.
Idag är det 1 mars och det betyder väl ändå att våren är här......

Läs hela inlägget »