2014 > 12

Året 2014

Då var det dags att summera året som gick. Det är svårt att plocka fram den absoluta höjdpunkten, det har varit många roliga dagar i markerna. 224 obsdagar med 265 årskryss och 39 livskryss. 
Årets favorit, eller en av dom, är prärielöparen som flitigt spelade i Kvismaren en dag i maj.
Årets miss måste ändå vara orientseglaren som vi missade båda gångerna den visade sig i Närke. Ena gången var vi i Skåne och fick en natthäger, andra gången var vi på Öland och fick både svartbent strandpipare och större skrikörn som tröst.
Årets missförstånd var när vi jagade en gulhämpling nere på Österlen. Vi smög omkring på en äppelodling när en man med bestämda steg närmade sig oss där vi stod med kameran riktad rakt in i en hage. Vi hade hört gulhämplingen sjunga flitigt och hade just fått syn på den där den satt helt öppet i en hästhage. Ägaren till hästhagen visade sig vara en av Sveriges kändaste regissörer som trodde att vi var papparazzifotografer som var ute efter bilder till skvallerpressen.  När missförståndet var utrett så fick vi fri tillgång till ägorna och vi fick ett stort "lycka till".
Årets jobbigaste vecka måste ha varit väntan på fredagen då vi äntligen fick åka till Jönköping och försöka ta rallhägern. Den rapporterades från söndagen veckan innan och vi hade inte möjlighet att åka tidigare. Resan ner var ångestladdad, skulle den vara kvar? Väl på plats tog vi en serie riktigt bra bilder, puh!
Årets bästa grannar är faktiskt turkduvorna som visat sig mittemot vår balkong. Ibland en individ och ibland två, vid ett tillfälle faktiskt 5 stycken.

Hemsidan fick vi till slut ordning på och efter att ha gått igenom tusentals bilder vågade vi publicera den i början av oktober. Vi måste passa på att tacka för alla trevliga kommentarer, både muntliga och som inlägg. Vår förhoppning  är att under 2015 kunna lägga in nya bilder och blogginlägg och på så sätt hålla sidan uppdaterad. Självklart hoppas vi på nya arter och bättre bilder på redan fotograferade fåglar, för det går ju alltid att ta en bättre bild.....

Med detta, som blir årets sista blogginlägg, önskar vi er alla ett riktigt Gott Nytt 2015!

Håkan & Birgitta

Läs hela inlägget »

Uggla & örn

Ibland får man ketchupeffekten, allt händer på en gång. Vi hann inte mer än att parkera bilen så kom sparvugglan flygande och landade i en torraka inte långt ifrån oss. Under en halvtimmes tid hade den uppvisning för oss, ibland i toppen av en gran, ibland flygandes över hygget. Som avslutning landade den i en asp strax intill oss där vi stod och vi fick några helt okey bilder på den.
När vi senare satt och spanade ut över ett gammalt kalhygge fick vi i ögonvrån syn på en rovfågel som höll på att obemärkt passera bakom oss. Det var en kungsörn som för en gångs skull inte bara flög förbi och försvann utan satte sig i toppen av en tall. Vi hann både studera den och ta några bilder.
Vid Guntjugan stannade vi en stund och iakttog strömstaren som även idag dök och simmade runt i det kalla vattnet. När vi passerade Berga flög fyra orrar upp och iväg, lite längre fram passerade en järpe framför bilen.
Trots 11 minusgrader så värmde faktiskt solen och det blev en fantastisk vinterdag i Villingsberg! 

Läs hela inlägget »

En sammanfattning av julhelgen är att julmaten var fantastisk, ledighet och umgänge med familjen skönt avslappnad. Men fågelskådningen i kallt och soligt väder gav ingen särskild utdelning, två bergänder och en brunand var i allafall det lilla extra som visade sig i Oset dagen före dopparedagen.
Juldagens tur till Västra Trolldalen gav en massa frisk luft och motion när vi letade efter matningen som ska finnas där uppe, och tusan vet om det inte var en gråspett som flög förbi över vägen. Till slut hittade vi fågelbordet (efter samtal med Jan T) och där rörde sig många svartmesar, talltitor och flera större hackspettar bland alla andra mesar. Nere på fälten kring Norra Tysslinge rastade en stor samling med kanadagäss, vi räknade till över 300 på fotona som vi tog.
Idag på Annandagen skulle vi försöka att ta en sparvuggla i skogarna runt Tisaren. Vi var ute och letade på lite olika platser efter tips av Hasse M, men vi kammade noll. Visserligen fick vi en stor flock grönsiskor och andra för årstiden vanliga arter.
I morgon åker vi till Villingsberg, och då....

Läs hela inlägget »

På fälten väster om Gräve Kyrka stod det en stor flock med gäss. Vi spanade igenom den och förutom minst 300 sädgäss kunde vi urskilja 3 bläsgäss, ett 10-tal spetsbergsgäss och även några enstaka grågäss. Inga dåliga obsar så här i slutet av december.
Nere på slätten blåste en kylig vind så vi tog sikte på Kilsbergen för att få lite lä av skogen.
Det var lite mer vinterlikt där uppe, med is på sjöarna och frosttäckta myrar. Flera flockar med grönsiskor for omkring och i träden födosökte tofsmesar och kungsfåglar. I bäcken nedanför en bäverdamm såg vi siluetten av en strömstare sittandes på en sten. Vi stannade och iakttog den en stund när den dök och simmade runt i det iskalla vattnet. Den tog även några korta flygturer och poserade en mycket kort stund i toppen av en gammal rotvälta.
På vägen hem såg vi fyra orrar som satt uppflugna i en björk. Man kan ju undra varför vi alltid får fotoläge när ljuset är för svagt, men vad annat kan man förvänta sig på årets kortaste dag.
Men nu vänder det och vi går faktiskt mot ljusare tider.... 

Läs hela inlägget »

Vittrut

I veckan hade det rapporterats vittrut i Västerås hamn, förhoppningen var att den skulle vara kvar till helgen så vi kunde åka på den. En snabbkoll på lördagens rapporter visade att den setts även idag. Snabbare än vanligt åkte frukosten ner och iväg for vi. Ett riktigt härligt väder, dock blåste det lite kallt i Färjehamnen. Vi träffade några skådare men ingen hade sett truten som förmodligen födosökte på soptippen. Det var väldigt fint i hamnen och vi såg lite andra fåglar som vigg, storskrake, gråhäger och stora flockar sidensvansar som drog förbi.
Runt 13-tiden började trutar flyga in från stan och alla som var på plats spanade efter vittruten. Plötsligt stod den ute på träbryggan tillsammans med ett gäng gråtrutar. Där satt den!!!
Tyvärr var ljuset mycket svårt, solen stod lågt och skuggorna blev hårda men några dokumentationsbilder blev det ändå. 

Läs hela inlägget »

Skjutvarning

Vi lämnade stan där solen visade sig, för att åka till Kilsbergen där det faktiskt föll blötsnö. Ett tips till alla som ska besöka Villingsberg, kolla www.skjutfalten.se innan ni åker, det missade vi. (och det var inte första gången) Bommen var fälld och vi kom inte längre än till Kärmsön. Vi stannade vid matningen för att spana av den. Där hade en ekorre bokat en plats i den ena foderautomaten och i den andra trängdes svartmesar, talltitor och en och annan nötväcka.
Vi hann med en sväng runt Tysslingen innan dagsljuset försvann. Ute på fälten väster om Gräve kyrka rastade flera hundra sädgäss och bland dem grågäss och en spetsbergsgås.
Man får inte ha för höga krav denna tiden på året, men det är alltid lika roligt att komma ut och skåda, för vem vet vad som dyker upp nästa gång....

Läs hela inlägget »

Luciamorgon och marken var pudrad med ett  mycket tunt lager snö och taken var täckta av frost. Nu börjar det kännas att vi är inne i den första vintermånaden och att vi närmar oss jul. Det är mycket som ska fixas och förberedas denna tid, men vi missar inte en skådardag som denna då en blek sol just gått upp i öster. Anders J hade rapporterat smålom ute vid Hjälmarens sydöstra del, så valet stod mellan en tur till Dimbobaden eller att åka ut till Oset och Rynningeviken. Vi valde det senare för att komma ut så snabbt som möjligt och inte lägga tid på att köra bil.
Solen stod lågt och gav ett fint ljus över Rynningeviken.  Efter strandpromenaden kunde vi se både bläsand och sothöns, ute på Hemfjärden låg ett hundratal  viggar och i vassen mot Myrö låg en sångsvansfamilj.
Vi drog oss mot Oset och nu började molnen skymma solen så fotoljuset försvann ganska raskt. Promenaden över Gamla tippen gav mest grönfinkar och gulsparvar, men en stenknäck och flera gärdsmygar hörde vi. Ute vid Ormesta holme var det ganska tomt, men en ensam skäggdopping och en förbiflygande fiskmås kunde vi pricka av. Över Ormestaängarna kom en grågås inflygande i sällskap med några kanadagäss.
Ett underkylt regn började falla och vi drog oss in mot stan, i en stolpe efter vägen satt en fjällvråk och spanade efter ett byte.  Vårat byte blev glögg och pepparkakor...

Läs hela inlägget »

Första skådardagen i december och turen gick till Oset. Vi började uppe på Gamla Tippen och där fanns gott om grönfinkar och en del gulsparvar. Bland dessa hittade vi fyra stenknäckar och  i toppen av ett träd satt en något ruggig duvhök och spanade ut över kullarna. I en buske kivades en rödhake och gärdsmyg om reviret medan en koltrast lugnt satt och åt av bären.
På väg ut mot Svartåns mynning såg vi några sångsvanar flyga förbi.
Bort mot Näsbyängen fick vi syn på en stor fågel som satt uppe i en kraftledningsstolpe, vi hade bara en handkikare men träffade Patrik S som hade med sig sin tub. Det visade sig att den "stora fågeln" var två råkor som satt brevid varandra i de första solstrålarna på mycket länge. 
Ute på Hemfjärden låg det några enstaka knipor, storskrakar och en ensam vigg, från Rynningeviken kom en svärta simmande ut i farleden. I dungen mot Rosenbergsstugan fick vi se  en varfågel och ute på Ormestaängen blev en blå kärrhök bortjagad av en ilsken kråka.
En riktigt bra början på den första vintermånaden med både sol och bra obsar.
 

Läs hela inlägget »