Året 2018

Ännu ett år har gått och det har blivit dags att summera skådaråret 2018.
Vi hann med 170 dagar ute i markerna och det gav oss 257 årskryss varav 7 livskryss. Vi har haft tusentals besökare på vår hemsida, fått flera utmärkelser på instagram och haft äran att medverka i flera ornitologiska tidskrifter. Allt detta tillsammans gör oss ännu mer motiverade att fortsätta vår fågelskådning och dokumentation ute i naturen.

Här kommer en "Topp 5 lista" på våra upplevelser i år:

Årets uppvisning stod jord- och hornugglorna för som uppehöll sig i Oset i början av året. Vi stod på parkeringen till de nybyggda husen i Ormesta och kunde följa deras födoökande på riktigt nära håll. Ibland flög de så nära att de inte fick plats i sökaren, detta trots att vi stod och pratade med boende i området som nyfiket undrade vad vi stod och tittade på. 

Årets timing var när vi stod i Borgholms hamn och fick larm om att en praktejder just passerat Mörbylånga. Snabbt hoppade vi in i bilen och räknade ut att vi borde hinna till Stora Rör innan den skulle passera där. En kort resa som kändes väldigt lång. På plats stod en grupp skådare och tur var det, för streck efter streck med ejder passerade på himlen och alla flockar skulle sökas igenom. Efter en stunds väntan ropade någon "där är den" och i det enda strecket som gick lågt över vattnet kom praktejdern. Puh!

Årets "i sista minuten" blir den rödstrupiga sångaren som hade visat sig söder om Kalmar i några dagar i april. På vägen ner till Öland passade vi på att göra ett försök att få se den. Vi kom fram strax innan det började skymma och tur som vi har fanns några skådare kvar på plats som pekade ut busken där den senast hade visat sig. Efter en kort väntan kom den fram och visade upp sig och vi hann få en bild, underbart, därefter flög den iväg för att söka nattkvist och där tappade vi den. 

Årets blötaste kryss var ökenpiparen som höll till i en vik vid en badplats utanför Växjö.
För att kunna se fågeln fick vi ta av oss skorna, kavla upp byxorna och vada ut i sjön med stativ och kamera. Det blev faktiskt årets första och enda dopp!
Det var en riktigt rolig upplevelse och alla skådare på plats tyckte nog ändå det var skönt med lite svalka då det var ett hett kryss en riktigt varm sommardag.

Årets folkfest och årets sista raritet var rostsparven som dök upp på en matning i en villaträdgård i Skutskär. För att kunna se fågeln fick vi gå in i huset hos familjen som hade den stora turen med finbesöket utanför köksfönstret. Ovanlig skådning hos generösa människor gav oss vårt 333:e livskryss.

Med denna sammanfattning och med årets sista bild som blev en trädkrypare,
önskar vi er alla ett riktigt Gott Nytt År!!!
 

Läs hela inlägget »

Rostsparv

Precis innan 2018 års fågelskådning tog slut fick vi vårt 333:e kryss. På en fågelmatning i en trädgård i Skutskär, Uppland, fanns denna raritet. Den exotiska sparven som häckar i sydöstra Europa och Asien borde vara i Afrika den här tiden på året. Rostsparven har bara setts i Sverige ett par gånger tidigare så det var en riktigt häftig obs.
Familjen som hade fågeln på sin tomt hade öppet hus för skådare som kom från hela landet, bästa platsen för att få se fågeln var från köksfönstret. 
Det kändes lite konstigt att kliva in hos främmande människor med kikare och kamera, men över 1 000 skådare hade varit där före oss.
Vilken fantastisk familj som öppnade sitt hem och röjde undan allt i köket för att lämna plats för skådning, till och med på självaste Julafton.
Det blev ett fantastisk slut på skådaråret 2018!
 

Läs hela inlägget »

Idag fick vi en utmärkelse på instagram. Det är alltid lika roligt att bli uppmärksammad i det enorma utbudet av bra bilder på insta.
Det känns nästan omöjligt att synas bland alla exotiska fåglar i fantastiska färger och miljöer. Men ibland är det nordiska ljuset tillräckligt :) 

Bilden är tagen i Hjälstaviken 2015. 
 

Läs hela inlägget »

I en hage på en bondgård som låg vid vägs ände, där valde den mycket ovanliga nunnestenskvättan att landa.
När helgen kom och vi äntligen hade möjlighet åkte vi självklart till Tofta utanför Kristinehamn där fågeln hade synts sedan några dagar. Det var en bussig fågel som visade upp sig fint och inte verkade bry sig allt för mycket om alla skådare som var på plats.
När man får ett livskryss och även några bilder med sig hem, då är fågelskådning som allra bäst!

Läs hela inlägget »

De senaste dagarna har det rastat ett par myrspovar och en flock med kärrsnäppor i Oset. Härom kvällen fick vi sitta och njuta en lång stund när de födosökte alldeles i närheten av oss. Vilken förmån att bara några minuter från Örebro centrum få uppleva möten med flyttande fåglar på så nära håll.

Läs hela inlägget »

Man blir lika glad varje gång man får se en kungsfiskare, oftast som en metallic blå projektil som flyger förbi. Idag hade vi turen att få studera den en stund och till och med ta några bilder. Den färgstarka fjäderdräkten står verkligen ut i kontrast mot det mörka vattnet i Fallen, Karlslund.

Läs hela inlägget »

Nu är det full fart i Kvismaren, det rastar tusentals tranor, gäss och många andra arter. En mäktig upplevelse när tranorna flyger in på kvällen och luften fylls av deras rop.
Åk ut och njut, även om ni inte är inbitna fågelskådare.

Läs hela inlägget »

Höstfärger

Just nu rastar 9 ägretthägrar i Kvismaren, Närke. Deras vita fjäderdräkt står verkligen ut i kontrast till höstens alla färger.

Läs hela inlägget »

En ung gök sitter och blickar ut över Kalmar sund med Blå Jungfrun i horisonten.
Söndagens tur mellan Äleklinta och Djupvik bjöd på denna bild i flera nyanser av blått.

Läs hela inlägget »

Storkar

På väg ner till Öland idag fick vi plötsligt syn på en grupp vita storkar strax norr om Vimmerby. Det visade sig vara 13 storkar som gick runt och födosökte i regnet, en bit därifrån gick det ytterligare 10 storkar. De är en del av de ca 100 unga storkar som släpptes ut i Flyinge för en tid sedan.

Läs hela inlägget »